Pandarte Blog

2018. JÚLIUS 16. – PANDARTE

delity_mez.jpg

Hogyan működik egy családi méhészet itthon, és milyen különleges ízü mézeket lehet készíteni? Egy nagyon érdekes és izgalmas történetet ismertem meg Délity Kittitől, aki fiatalos lendületével tovább formálja családi vállalkozásuk jövőjét, aminek középpontjában természetesen a méhek állnak:) 

A nagypapa öröksége

” Édesapám, Délity Ádám Bács-Kiskun megyében méhészkedik, szüleim főállású méhészek. Édesapám 17 évesen kapta első méhcsaládját nagyapámtól, akitől a méhészkedést tanulta. Együtt készítették el a kaptáraikat, mivel nagyapám asztalosmester vis olt, és fiait is annak taníttatta. Édesapámra ráragadt a méhészet szeretete, így a nyolcvanas évek közepén a Zalaapáti Méhésziskolában sikeres szakvizsgát tett. Gyerekkoromban a húgommal nyaranta sok időt töltöttünk a szüleimmel az erdőben. Természetes volt a méz rendszeres fogyasztása, ismerete és a vele járó munka folyamata. Például ahogy közeledett az ősz már kanalaztuk is a virágport, vagy csepegtettük a propoliszt immunerősítésként.

imgl6571.jpg

2015-ben fogalmazódott meg bennem, hogy ezzel komolyabban szeretnék foglalkozni. Közvetlen környezetem támogatásával, biztatására el is indultam ezen az úton. Textiltervezőként diplomáztam, így a kreativitás mindig is közel állt hozzám. Slezák Zsuzsi barátnőmmel együtt új arculatot terveztünk a Délity mézeknek, Zsuzsi ekkor tért haza Skóciából grafikus tanulmányait befejezve, előtte Magyarországon már fényképészként dolgozott. Én beiratkoztam egy méhészképzésre, aminek elvégzése után átfogó ismeretet kaptam méhbiológia, növénytan tekintetében is. A tervezés során szerettünk volna kilépni a termelői, kézműves közegből és egy friss, különlegesen elegáns csomagolást adni a mézeknek. Az egyik szempont az egyszerűség volt, kiemelve a méz valódi értékét. ” – meséli lelkesen Kitti.

imgs9091_1.jpg

Milyen mézeket termeltek?

Telephelyünk az Alföldön van, a táj jellegzetességéhez tartozik az összefüggő akácos terület, így itt kiváló minőségű akácmézet lehet termelni. Vándorméhészetünk a növények virágzását követve lehetővé teszi a különböző fajtamézek gyűjtését az ország egész területén. Kínálatunkban szerepel repceméz, hársméz, selyemfűméz, napraforgóméz, vegyes virágméz és erdei mézharmat.

Ezek közül mik a különleges ízek? 

Ezek közül a legkülönlegesebb az erdei mézharmat, melyet a Duna árterében gyűjtenek a méhek június környékén, szárazabb időszakban. A mézharmat, más néven édesharmat, érdekessége, hogy a méhek nem a virágokról gyűjtik a nektárt, hanem a fák levelein megtalálható édes nedveket, a levéltetvek által kiválasztott cukrokat gyűjtik össze. Ez egy nagyon sötét színű, sűrű, zamatos aromájú méz, ami beltartalmilag kiváló tulajdonságokkal rendelkezik.

 Melyiket mire ajánlád, egészségügyileg?

Legtöbben csak a hidegebb hónapokban kezdenek mézet fogyasztani, megfázásos időszakban erősíthetjük immunrendszerünket hársmézzel. Mindennapos fogyasztásra, teába vagy sütéshez kiváló az akác és a vegyes virágméz. A sűrű kristályos repceméz lúgosító hatású, ezért a gyomorpanaszok enyhítésére ajánlott. Kijelenthető, hogy minél sötétebb egy méz, annál magasabb az ásványi anyag tartalma. A gesztenyeméz, a galagonyaméz és az erdei mézharmat igazi csemegének számít, ízük nagyon különleges, fogyasztásuk önmagában is élvezetet nyújt.

imgl6699.jpg

A Délity Család:)

imgs9024.jpg

Honnan lehet felismerni, ha egy méz minőségi, vagyis hogyan tudja egy átlagos ember megkülönböztetni a felhígított bolti mézeket?

Próbáljunk meg mindig biztos forrásból vásárolni mézet. A méz egy organikus, élő anyag, ezt mutatja a kristályosodás, ami egy természetes folyamat, a minőséget nem befolyásolja. A mézben található gyümölcs és szőlőcukor aránya adja ezt a fizikai állapotváltozást. Amelyik méznek magasabb a szőlőcukor taralma az kristályosodik, például repce. Az akácmézben a gyümölcscukor dominál, ezért sokáig átlátszó, folyós állagú marad. Élelmiszerláncok polcain sokszor folyékony, egynemű méz szerepel hosszú időn keresztül. Az eladhatóság (és eltarthatóság) érdekében előfordulhat, hogy magasabb hőfokon túlmelegítik a mézet. Így az elveszíti értékes összetevőit azonban folyékony állaga megmarad. Melegítéssel otthon is visszanyerhetjük a méz eredeti folyós állapotát, azonban figyeljünk arra, hogy 40 Celsius fok fölé ne hevítsük.  

Hogyan kell elképzelni egy méhészet egy éves munkáját? Hogy kerül a méz az üvegekbe?:)

A tavasz beköszöntével a méhész a virágzásokat figyelve tervezi meg, hogy adott időszakban milyen növényről fogják gyűjteni a méhek a nektárt. A gyűjtés során a méhek által hozzáadott különböző enzimek alakítják a nektárt mézzé. A méhek a nektárt a kereteken található sejtekbe rendezik. Az ekkor még magas víztartalmú nektárt sűrítik, elpárologtatják a felesleges víz mennyiséget. Ezután a sejteket egy viaszréteggel fedik le. A méhész a beborított viaszos felület nagyságából állapítja meg, hogy mikor kezdődhet a pergetés. Annak megelőzése érdekében, hogy ne alakuljon ki mézfelesleg a kaptárban. A pergetés kifejezés arra utal, hogy a viaszréteg eltávolítása után, manuális vagy gépi gyors tekeréssel, centrifugális erő hatására a méz kicsapódik a keretekből és egy tartályban gyűlik össze. A tartályból hordókba kerül, majd pár nap után a méz átszűrésével kezdődhet is a kiszerelés.

imgl6595.jpg
imgl6610.jpg

Hol találjuk meg a termékeiteket?

Állandó résztvevői vagyunk az Anker’t-ben havonta megrendezésre kerülő Kiskertpiacnak. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a belvárosi Börze Étterem és Kávéház minket választott a megbízható méz forrásaként és mézeink számos kiváló hazai termelő mellett ott szerepelhetnek az üzlet delikát polcain.

imgl9816_4.jpg

Mi a hitvallásotok, ha mézkészítésről van szó?

Hitvallásunknak tekintjük, hogy természetes, valódi mézeket hozzunk létre. A méhészet és a mézkészítés számunkra nemcsak alkotás és szenvedély, hanem a természet, a méhek csodálatos közössége iránti legmagasabb tisztelet. A kínálatunkban megtalálható mézek 100%-ban természetesek, ezáltal megfelelnek a legmagasabb elvárásoknak. Valódi értéket képviselnek, melyet a prémium kategóriás csomagolás is tükröz. 

A különböző mézek fogyasztása nem csak egészséges, hanem önmagában élvezetet nyújt a széles körű ízvilágok felfedezése. Célunk a mézfogyasztás népszerűsítése mellett, a kölcsönös bizalom kialakítása mézfogyasztó és méhész között. 

Mitől annyira zseniális a méz?

A mézet legtöbben alkalmanként fogyasztják. Leginkább téli, megfázásos időszakban kerül elő, a baktériumokat elpusztító, a szervezet ellenálló képességét helyreállító hatása miatt. A mézek többségében 11 különböző ásványi anyag és 17 féle nyomelem kimutatható, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. A méz rendszeres fogyasztása szellemi- és testi teljesítménynövekedést, az egész szervezet jó erőnlétét, betegségekkel szemben ellenállóságát eredményezi. A méz hatására a sejtek jobban használják fel az oxigént és erősíti az idegeket és az immunrendszert. Méregtelenít és tisztítja a szervezetet.

Mennyi mézet fogyasszunk naponta?

A méz a cukornál lassabban szívódik fel a szervezetben, ezért kevésbé hízlal, de fogyasztásánál figyelembe kell venni a sok hasznos tulajdonsága ellenére a cukortartalmát.

Mire figyeljünk, amikor mézet vásárolunk?

Fontos, hogy a méz ne legyen nagyon folyós az üvegben. Kivételt képez az akácméz, mely egyedülállóan folyékony állagú alacsony szőlőcukor tartalmának köszönhetően. A méz kristályosodása természetes folyamat, a minőséget nem befolyásolja. Azonban ilyen esetben is fontos megvizsgálni, hogy a kristályosodás egyenletes legyen az üvegben, a folyós és a kristályos rész ne váljon el egymástól élesen, hanem egy egynemű, homogén állagot képezzen. Így meggyőződgetünk arról, hogy nincs idegen anyag keverve a mézhez.

Mi az oka a méz kikristályosodásának?

A mézben található cukrok felelősek az édes ízért, melyek összetételi aránya fajtánként változik. Fontos tudni, hogy a méz kristályosodása egy természetes folyamat, mely a minőséget nem befolyásolja. Ugyanis amelyik méznek magasabb a szőlőcukortartalma, az kristályosodik. Az egyik fő ilyen méz, a repceméz, ami már pár nappal a kipörgetés után finomszemcsésen kristályosodik, állaga krémszerűvé válik.

A mézekről elmondható, hogy minél sötétebb árnyalatúak, sűrűbbek annál magasabb az ásványianyag tartalmuk. Ilyen mézek a gesztenyeméz és a galagonyaméz mellett az erdei mézharmat. Ennek a mézfajtának a különlegessége abban rejlik, hogy a méhek nem virágról gyűjtik a nektárt, hanem fák leveleiről, rügyeiről az édes nedveket és a levéltetvek által kiválasztott cukrokat gyűjtik össze. Íze karakteres, igazi csemege, remek immunrendszererősítőként tartjuk számon az erdei mézharmatot.

Neked melyik a kedvenced?

A reggeli kávét repcemézzel édesítem, íze kellemesen harmonizál a kávéval és emellett lúgosító hatású. Téli időszak beköszöntével egy immunrendszer erősítő „koktélt” készítek, melyet a hűtőben tárolva 1-2 hét alatt fogyasztok el. Erdei mézharmatot kikeverek virágporral, ehhez csepegtetek propolisz tinktúrát, egy citrom levét belefacsarom, alkalom adtán kiegészítve reszelt gyömbérrel ízesítem.

Forrás: https://pandarte.blog.hu/2018/07/16/kulonleges_mezekeket_keszit_a_delity_csalad